Bu Yazıyı Paylaşın
Bolu’da Kartalkaya Kayak Merkezi’nin tanınan otellerinden Grand Kartal Otel’de Pazartesi gece saatlerinde çıkan yangında 78 kişi hayatını kaybetti.
Yangın hakkında açılan soruşturma kapsamında aralarında Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener ve İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun’un da bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı, bunlardan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen dokuz kişi tutuklandı.
25 Ocak itibarıyla tutuklananlar, otel sahibi Halit Ergül, işletme müdürü olan damadı Emir Aras, otel müdürü Zeki Yılmaz, otelin muhasebe müdürü Kadir Özdemir, aşçı Faysal Yaver, elektrikçi Hüseyin Özer ve mutfak çalışanları Yusuf Karahanlı, Fidan Kurç ve Mehmet Gündüz.
İş güvenliği uzmanı E.K. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Gözaltına alınanlardan 4’ünün jandarmadaki işlemlerinin sürdüğü bildiriliyor.
Adalet Bakanlığı, tüm cenazelerin kimlik tespitlerinin tamamlandığını ve 78 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Can kaybı daha önce 79 olarak açıklanmıştı.
Sağlık Bakanlığı, yaralanan 42 kişinin hastanelerden taburcu edildiğini, 8 kişinin tedavisinin ise devam ettiğini bildiriyor.
Bakan Ersoy: İtfaiye eksiklikleri bildirmeliydi, mevzuat değişebilir
Cuma akşamı CNN Türk canlı yayınına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, itfaiyenin oteli denetlemekle yetkili olduğunu fakat ortada bir yükümlülük bulunmadığını, denetleme sıklığının itfaiye inisiyatifine bırakıldığını, bu yangından sonra mevzuatta değişikliğe gidilebileceğini söyledi.
Ersoy ayrıca Bolu İtfaiyesi’nin Aralık 2024’te oteldeki yangın önlemlerine dair eksiklikleri tespit ettikten sonra bunu Bolu İl Özel İdaresi’ne bildirmesi gerektiğini fakat bunu yapmadığını ekledi.
Daha önce Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, denetim talep eden otelin bu talebini geri çekmesinin ardından herhangi bir işlem yapmaya yetkilerinin olmadığını söylemişti.
Yangının ardından denetim sorumluluğunun hangi kurumlarda olduğuna dair bir mevzuat ve yetki tartışması yaşanıyor.
Bilirkişi tartışması
CHP lideri Özgür Özel, 24 Ocak’ta Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de 78 kişinin ölümüne yol açan yangının ardından hazırlanan bilirkişi ön raporuna ait olduğunu söylediği üç sayfayı X hesabından paylaştı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Özel’in paylaştığı belge için “hiçbir resmi niteliği olmayan korsan metin” dedi.
Özel’in paylaştığı belgelerde yangının sorumlusu olarak şu kişi, kurum ve kuruluşlar sorumlu gösteriliyor:
- 1997 ve 99’da yapı kullanım izni veren kurumun ardılı olan Bolu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü,
- 2009’dan sonra ruhsat veren Bolu İl Özel İdaresi,
- Turizm İşletmesi Belgesi veren Kültür ve Turizm Bakanlığı,
- Yapı sahibi olarak Grand Kartal Otel işletmesi,
- 2002’den sonra tadilat projelerinin sorumlusu mimar ve mühendisler, yükleniciler ve imalatçılar,
- 2002’den itibaren bakım ve denetimde görev alan müşavir, danışman, proje kontrol, denetim ve işletme yetkilileri.
Bakan Tunç, olayla ilgili “yangın ve binaların yangından korunması hususunda uzmanlıkları bulunan” İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü, Mimarlık Fakültesi, Elektrik-Elektronik Fakültesi, Makina Fakültesi ve İnşaat Fakültesi’nde görev yapan öğretim üyesi akademisyenlerden oluşan bilirkişi heyeti görevlendirildiğini açıkladı.
Otelden ilk açıklama: İş birliği yapıyoruz
Grand Kartal Otel’den yapılan açıklamada, “Olayın tüm boyutlarının aydınlatılması için yetkililerle iş birliği içerisindeyiz” denmiş ancak otelde yangın önlemlerinin alınmadığı iddialarına ilişkin yorum yapılmamıştı.
Yangın sırasında otel sahiplerinin aile üyelerinin de bulunduğu belirtilen açıklamada, “Bu acıyı yürekten paylaştığımızı bilmenizi isteriz” ifadeleri yer aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Ocak Çarşamba günü için milli yas ilan edildiğini duyurması sonrası; Türkiye’de ve dış temsilciliklerinde bayraklar yarıya indirildi.
Ali Yerlikaya daha önceki açıklamasında 12 katlı ahşap otelde 238 kişinin konakladığını belirtmişti.
Yerlikaya, ilk ihbarın gece 03:27’de alındığını belirttiği yangınla ilgili, “Otelin arka tarafının yamaç olması nedeniyle müdahale yan ve ön cepheden gerçekleşti” dedi.
Ali Yerlikaya otelin iki yangın merdiveninin olduğunu belirtti.
BBC Türkçe’ye bilgi veren bir çalışan, bu merdivenlerin aynı zamanda servis amaçlı olarak da kullanıldığını söyledi.
Bakan Ersoy: Beş yılda iki kez denetimden geçti
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yangının olduğu gün yaptığı açıklamada otelin 2021 ve 2024 yıllarında denetimlerinin yapıldığını ve yangın yeterlilik ruhsatlarının mevcut olduğunu aktardı.
Ersoy, düzenli kontrollerin itfaiye tarafından yapılması gerektiğini söyledi ve “Bugüne kadar olumsuz bir durumun görülmediği” bilgisini verdi.
Ancak Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası (TMMOB), ihmal olasılığına işaret eden bir yazılı değerlendirme yaptı.
TMMOB Bolu İl Koordinasyon Kurulu, bu yatak kapasitesi ve kat sayısındaki yapılarda “Otomatik Yağmurlama (Sprinkler) sistemi zorunluluğu bulunduğuna” işaret etti:
“Otelin internet sitesindeki fotoğraflarda 2008 yılında yapılması gereken otomatik yağmurlama sisteminin yapılmadığı görülmektedir. Bu sistemin yapılmaması nedeniyle yangın hızlıca yayılmış ve can kayıpları yaşanmıştır.”
BBC Türkçe, oteldeki yangın söndürme sisteminin kapasitesi ile ilgili iddiaları bağımsız kaynaklardan teyit edemedi.
Camdan atlayan üç kişi hayatını kaybetti
Yerlikaya ve Ersoy’un yanı sıra Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da yangına ilişkin incelemelerde bulunmak üzere Kartalkaya’daydı.
Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, 21 Ocak sabah saatlerinde yaptığı açıklamada yangının (kot farkından) dördüncü kattaki restoran katında çıktığını düşündüklerini söyledi, ancak kesin nedeni tespit etmek için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Vali Aydın, ölenlerden en az ikisinin yangın nedeniyle bulundukları kattan atlayarak hayatını kaybettiğini aktardı.
Aydın bu kişilerden birinin personel, birinin misafir olduğunu söyledi.
23 Ocak Perşembe günü, hastaneye kaldırılan 25 yaşındaki Şevval Şahin’in de hayatını kaybettiği açıklandı. Otelde 1,5 ay önce garson olarak çalışmaya başlayan Şahin, 12. kattan atlamıştı.
Anadolu Ajansı, Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya, Karabük, Zonguldak, Bartın ve Ankara’dan sevk edilen itfaiye ekiplerinin yangına müdahale ettiğini aktardı.
Altı savcı görevlendirildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP Ankara 8. Olağan İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Olayın tüm yönleriyle aydınlatılması ve sorumlulardan hesap sorulması için gereken her türlü adım atılacaktır, atılmaktadır” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yangınla ilgili dört başmüfettiş görevlendirildiğini açıkladı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da sosyal medya paylaşımında, yangınla ilgili Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatıldığını, altı Cumhuriyet savcısı görevlendirildiğini ve beş kişilik bilirkişi heyeti oluşturulduğunu aktardı.
İtfaiye araçları ne zaman ulaştı?
Yangın sırasında çekilen görüntülerde, pencerelerden halat olarak kullanmak amacıyla sarkıtılmış çarşaflar görülüyordu.
BBC Türkçe’ye konuşan kayak eğitmeni Necmi Kepçetutan, otelin kot farkından ikinci katında olduklarını ve kayak odasından dışarı çıkmayı başardıklarını anlattı.
Kendilerinin de personel tarafından uyandırıldığını ve sonrasında yardım çalışmalarına katıldıklarını aktaran Kepçetutan, “Merdivenlerle 7. kata kadar insanları indirdiklerini” söyledi.
Kepçetutan, otelde servis merdiveni olarak da kullanılan “iki yangın merdiveni bulunduğunu” aktardı.
Kayak eğitmeni, katlarda aileleri haricinde çocuk kafilesine şahit olmadığını da söyledi.
20 senedir otel işletmesi için çalışan Kepçetutan, Grand Kartal’ın sahibi olan ailenin de yangın sırasında otelde olduğunu ve aile üyelerini dışarıda gördüğünü söyledi.
BBC Türkçe’ye konuşan yakındaki bir otelin çalışanı da yangına kendi bulundukları otelin merdiveni ile müdahale ettiklerini ve ön cepheden “30 – 35” kişiyi kurtardıklarını anlattı.
Aynı çalışanın anlattığına göre ilk iki itfaiye aracı yaklaşık 04:00 sıralarında Kartalkaya’ya ulaştı. Bu araçların Dörtdivan ilçesinden Kartalkaya’ya gelebildiği kaydediliyor.
Yangın sırasında otel içinde olan kişiler, bir yangın alarmı duymadıklarını, gürültülere uyandıklarını söylüyor.
Grand Kartal Otel hakkında neler biliniyor, sahibi kim?
Grand Kartal Oteli’nin resmi kayıt belgelerine göre bugün ana ortakları Halit Ergül ve Emine Murtezaoğlu Ergül.
Ergüllerin Bolu’da iki otel iştiraki daha var. Bunlar, Kartalkaya’da Grand Kartal’a birkaç dakika yürüyüş mesafesindeki Kartal Otel ve Bolu Karacasu mevkisindeki Gazelle Resort SPA otelleri.
Otellerin web sayfalarındaki bilgilere göre, kuruluşları 1960’lara kadar gidiyor.
Rizeli iş adamı Mazhar Murtezaoğlu İsviçre’de kış turizmini deneyimledikten sonra, Kartalkaya’da Bolu Dağı Kantini ve Koru Oteli’ni kuruyor.
İngilizce yayımlanan uluslararası kayak dergisi Ski Mag’ın Mart-Nisan 2001 sayısındaki röportajına göre, Mazhar Murtezaoğlu, Kartal Otel’i 1978 yılında Avusturyalı danışmanlarla inşa ettiğini söylemişti.
2019 yılında hayatını kaybeden Mazhar Murtezoğlu, Emine Murtezaoğlu Ergül’ün babası.
Bugün otelin yönetiminden sorumlu isimse damadı Halit Ergül.
Halit Ergül aynı zamanda Batı Karadeniz Otelciler Derneği Başkanı, Bolu Ticaret ve Sanayi odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Karadeniz Bölge Temsilcisi.
Ergül 18 Ocak’ta basına yaptığı açıklamada Kartalkaya’da doluluk oranının yüzde 100’e çıkma ihtimali olduğunu söylemiş ve sömestr tatilinde en az bir 50 bin kişi beklediklerini belirtmişti.
Kaynak: BBC Türkçe